9-5 2005: Lys virker ikke med lysbryter i posisjon 2

Her poster du alt elektrisk som ikke har med motorstyring å gjøre.

Moderator: Moderatorer

Svar
Brukeravatar
Birger N372
1,5 bar
1,5 bar
Innlegg: 351
Registrert: 30 nov 2004, 01:00
Medlemsnummer: N372
Navn: Birger
Bil: Saab 9-5 Aero (MY05)
Sted: Grimstad

9-5 2005: Lys virker ikke med lysbryter i posisjon 2

Legg inn av Birger N372 » 10 nov 2019, 17:09

Hei, jeg har problemer med bla Xenonlys på min 2005 9-5 når lysbryteren står i posisjon 2 (helt til høyre). Verken xenonlys, dimmbar bakgrunnsbelysning i instrumentpanel, radio osv går på hvis lysbryteren står i posisjon 2. Hvis bryteren står i posisjon 0 (helt til venstre) virker alt, men ting slås av hvis jeg vrir til posisjon 2.

Har testet følgende, først med lysbryteren tatt ut:
  • Nøkkelen i tenningslåsen vris til OFF: Radio går på men ikke instrumentbelysning, ikke utvendig lys
  • Nøkkel til ON: Radio går på, instrumentbelysning går på brøkdelen av et sekund og slår seg deretter av, checklys (dør åpen, check engine, ESP osv) går på, ikke noe utvendig lys
Med lysbryteren tilkoblet:
  • Lysbryter i posisjon 0, nøkkel til OFF: Radio og instrumentbelysning på som normalt
  • Lysbryter i posisjon 0, nøkkel videre til ON: Radio og instrumentbelysning på, alt virker som normalt
  • Lysbryter i pos 1, nøkkel OFF eller ON: Radio på, ikke instrumentbelysning, parklys på dvs normalt
  • Lysbryter pos 2, nøkkel OFF eller ON: Radio ikke på, instrumentbelysning går på brøkdelen av et sekund og slår seg så av, ikke utvndig lys
Testet så å laske pinne 15 (rød +30) til pinne 11 (gul/blå) i kontakten bak lysbryteren, med lysbryter ute: Utvendig lys går på og alt virker med tenning ON.

Med lysbryter i pos 0 mater den videre +54 mens i pos 2 mater den +X videre og dette ser ikke ut til å virke. Slik jeg tolker testene og det jeg har lest i andre lignende tråder her, er det da ganske stor sannsynlighet for at det er feil på kontakten under tenningslåsen dvs at den ikke gir ut +X korrekt. Det rare er at jeg har byttet denne for drøye over to år siden, men den har kanskje likevel tatt kvelden igjen. Noen som har andre forslag eller er det bare å få tak i en ny "4943692 Tändlåskontaktdon"?

mvh Birger

Brukeravatar
Kato
2.0 bar
2.0 bar
Innlegg: 895
Registrert: 05 nov 2013, 23:08
Navn: Kato Herland
Bil: Saab 9-3 SC Aero 2.0T XWD
Sted: Tromsø

Re: 9-5 2005: Lys virker ikke med lysbryter i posisjon 2

Legg inn av Kato » 11 nov 2019, 10:54

Siden kontaktsettet til tenningslåset nylig er byttet er det kanskje større sannsynlighet for at det nå er lysbryteren som har fått problemer med posisjon #2.

Kontrollér at det er batterispenning på sikring #4 i MAXI-sentralen (det ER det).

Mål så for batterispenning i pinne #16 (grønn ledning) i kontakten til lysbryteren med tenningsnøkkelen i posisjon >LOCK. Er dét tilfelle "ohmes" bryteren (i posisjon 2) pinne #16/11 for <1 ohm ("kortslutning").
2009 Saab 9-3 SC Aero 2.0T XWD/eLSD Aut., eSID2.

Brukeravatar
Birger N372
1,5 bar
1,5 bar
Innlegg: 351
Registrert: 30 nov 2004, 01:00
Medlemsnummer: N372
Navn: Birger
Bil: Saab 9-5 Aero (MY05)
Sted: Grimstad

Re: 9-5 2005: Lys virker ikke med lysbryter i posisjon 2

Legg inn av Birger N372 » 11 nov 2019, 11:45

Har allerede testet med en annen helt ny lysbryter og forandret ikke på noe. Har målt under MAXI sikring #4 på sort side og det er full spening der. Tok ut lysbryteren og målte på pinne 16 (grønn) og den har ikke spenning med nøkkel i LOCK. Den får spenning når nøkkel vris fra LOCK til OFF (radio går på). Målte med multimeter (som piper ved kontakt) mellom pinne 16 og 11 bakpå lysbryteren og det er kontakt som det skal med bryter i posisjon 2.

Brukeravatar
Kato
2.0 bar
2.0 bar
Innlegg: 895
Registrert: 05 nov 2013, 23:08
Navn: Kato Herland
Bil: Saab 9-3 SC Aero 2.0T XWD
Sted: Tromsø

Re: 9-5 2005: Lys virker ikke med lysbryter i posisjon 2

Legg inn av Kato » 11 nov 2019, 15:53

Et paradoks her er at du har lasket pinner #15/11 med OK(?) resultat, har skiftet bryter, finner +X-spenningen på pinne #16 og fortsatt har dette problemet. Spenningen skal forøvrig være tilstede der under "OFF", "ON" og "START".

Et "pip" under måling av kontakten er ikke nødvendigvis så godt som en motstandsmåling på lavt måleområde.

En måling til for om mulig kunne ringe inn problemet er å ta ut halvlysreléet, FR15 i relésentralen (UEC) i motorrommet, og måle for batterispenning på pinne #87a (pinne #4) der med tenningsnøkkelen i "OFF" (og/eller "ON").
2009 Saab 9-3 SC Aero 2.0T XWD/eLSD Aut., eSID2.

Brukeravatar
Birger N372
1,5 bar
1,5 bar
Innlegg: 351
Registrert: 30 nov 2004, 01:00
Medlemsnummer: N372
Navn: Birger
Bil: Saab 9-5 Aero (MY05)
Sted: Grimstad

Re: 9-5 2005: Lys virker ikke med lysbryter i posisjon 2

Legg inn av Birger N372 » 11 nov 2019, 21:14

Målte med ohmmeter og ikke "pip" på multimeteret mellom pinne 11 og 16 og fikk 0,4 ohm på både den bryteren jeg har i bilen og den ekstra ubrukte jeg har. Tok ut FR15 og målte dette på pinne 4 / 87a:
  • Tenning i LOCK: 13 mV
  • Tenning i OFF: 38 mV
  • Tenning i ON: 65 mV
Lasket pinne 15 til 11 tidligere og tanken var da å sjekke om ting fungerte hvis jeg matet +30 fra pinne 15 inn på pinne 11 istedenfor +X fra pinne 16. Leste i en annen tråd her om et lignende problem og her skrev Morten W "Du har +12V på +X fra tenningsbryteren helt til du skrur lysbryteren over til høyre? Spenningen på +X faller altså til 0V når det går litt strøm. Dårlig kontakt/defekt tenningslås!".

Brukeravatar
Kato
2.0 bar
2.0 bar
Innlegg: 895
Registrert: 05 nov 2013, 23:08
Navn: Kato Herland
Bil: Saab 9-3 SC Aero 2.0T XWD
Sted: Tromsø

Re: 9-5 2005: Lys virker ikke med lysbryter i posisjon 2

Legg inn av Kato » 12 nov 2019, 12:01

Etter disse måleresultatene KAN det se ut som det er tilsvarende feil her. Sikker er jeg ikke, for når reléet er tatt ut er det ikke mye belastning igjen på denne "+X-kursen", og da burde en ev. overgangsmotstand i kontaktsettet ha vært (godt) målbar.

Én måling til som kanskje kan styrke mistanken: Ta ut MAXI-sikring #4 og FR15-reléet. Så måler du, med multimeteret på minste ohm-område (eller "autoranging"), fra den pinnen i holderen til #4 som nå IKKE har spenning og frem til FR15 87a. Med lysbryteren i posisjon 2 og tenningsnøkkelen til "OFF" skal det i teorien være (en god del) <1 ohm. Nå er det slik at du har 0,4 Ω, noe som synes litt høyt, i bryteren så et ev. måleresultat må vurderes ut ifra det.

Om måleoppsettet beholdes og tenningsnøkkelen vris noen ganger frem og tilbake "LOCK"/"OFF" med varierende måleresultat kan dét være en annen indikasjon på problem med kontaksettet til tenningsnøkkelen.

Hvorfra ble kontaktsettet kjøpt?
2009 Saab 9-3 SC Aero 2.0T XWD/eLSD Aut., eSID2.

Brukeravatar
Birger N372
1,5 bar
1,5 bar
Innlegg: 351
Registrert: 30 nov 2004, 01:00
Medlemsnummer: N372
Navn: Birger
Bil: Saab 9-5 Aero (MY05)
Sted: Grimstad

Re: 9-5 2005: Lys virker ikke med lysbryter i posisjon 2

Legg inn av Birger N372 » 12 nov 2019, 20:01

Multimeteret jeg har brukt er et fra Biltema og det har Auto-funksjon på bla motstand. Målte med pinnene på selve multimeteret mot hverandre og da viste det også 0,4 ohm, det samme som jeg fikk mellom pinne 11 og 16 med bryter i posisjon 2. Målte med et annet billig-multimeter (uten Auto men på laveste innstilling, 200 ohm) og det viste 0,9 ohm mellom pinne 11 og 16 på lysbryteren.

Tok så ut MAXI-sikring nr 4 og FR15-reléet og målte med begge multimetrene mellom spenningsløs (blå) side og 87a der FR15 satt og fikk da 0,6 ohm med Biltema-multimeteret. Fortsatte med samme oppsett og vred nøkkel mellom LOCK og OFF gjentatte ganger og fikk da målinger mellom 0,1 og 2 ohm på Biltema-multimeteret og mellom 1,5 og 2,5 ohm stort sett hele tiden med det aller billigste multimeteret. I LOCK posisjon viser Biltema-multimeteret ca 23k ohm på samme målepunkter.

Kontaktsettet fikk jeg ikke tak i her i 2017 og endte opp med å kjøpe ett fra NeoBrothers, dette skulle være helt nytt.

Brukeravatar
Birger N372
1,5 bar
1,5 bar
Innlegg: 351
Registrert: 30 nov 2004, 01:00
Medlemsnummer: N372
Navn: Birger
Bil: Saab 9-5 Aero (MY05)
Sted: Grimstad

Re: 9-5 2005: Lys virker ikke med lysbryter i posisjon 2

Legg inn av Birger N372 » 14 nov 2019, 13:10

I dag da jeg startet bilen, fungerte lysene som normalt med bryter i posisjon 2, samme da jeg skulle hjem fra jobb, men ikke da jeg startet bilen en tredje gang, da måtte jeg over på 0 for å få lys.

Brukeravatar
Birger N372
1,5 bar
1,5 bar
Innlegg: 351
Registrert: 30 nov 2004, 01:00
Medlemsnummer: N372
Navn: Birger
Bil: Saab 9-5 Aero (MY05)
Sted: Grimstad

Re: 9-5 2005: Lys virker ikke med lysbryter i posisjon 2

Legg inn av Birger N372 » 18 feb 2021, 11:06

Kort oppdatering: Feilene har stort sett vært fraværende i flere måneder, men i det siste har hovedlys begynt å stå på selv etter at jeg slår av tenningen. Fikk byttet kontaktplaten på verksted nylig og alt fungerer fint etterpå.

Svar